2011. február 19., szombat

beköszöntő_ A (magyarországi) ipari területek fóruma: örökségvédelmi, rehabilitációs és revitalizációs lehetőségek,

    Az elhagyott ipari területek kérdése egyre égetőbb probléma. Az épületek leromló állapota miatt ez részint örökségvédelmi ügy, több helyen pedig alapvető városszerkezeti kérdés is (pl.: Ózd, Miskolc, Komló stb.). A  kihasználatlan területek hasznosítása miatt pedig a témának befektetési vonzata is van. "Az elmúlt fél évszázadban Magyarországon is bekövetkezett alapvető gazdasági és társadalmi változások következményeként kulturális örökségünk számos területe hátrányos helyzetbe került"  (1). Az ipar modernizációjával és a rendszerváltással ipari emlékek kerültek veszélyeztetett helyzetbe.

"Az ipari építészet talán a kulturális örökség egyik legsérülékenyebb, leginkább fenyegetett szektora. Az erkölcsi és fizikai avulás, az enyészet sokkal jobban fenyeget egy kiváló ipari építészeti alkotást" (2), pedig az ipari épületek között a magyar építészet közelmúltjának jelentős alkotásait találjuk meg. Nem ritkán a legjobb építészeket kérték fel a nagy infrastruktúrák építészeti elemeinek megtervezésére.  Az ipari épületek tervezése  a legnagyobb szabadságot adta az építéseknek mind anyagi mind ideológia szempontból, lehetőségük volt az adott kor legmodernebb technológiáit használni. 
"Jelentőségüket az is mutatja, hogy nem egy ipari együttes szerepel az UNESCO világörökségi listáján." (2)
A téma aktualitását adja az épületek fokozatos állag romlása mellett, a befektetői érdek erősödése is mielőbbi döntést vár el „tőlünk” a barna területek sorsáról. 

Folyamatosan jelennek meg publikációk, szerveződnek konferenciák, előadássorozatok ebben a témakörben. Az idő viszont kegyetlenül múlik, az épületek állaga egyre rosszabb és alig tudunk itthoni sikeres megvalósult rehabilitációról beszámolni. Egy-két ádázabb építész vagy művészettörténész az éppen bontásra ítélt házakat felméri, legalább rögzítve az épület jelenlegi állapotát és megpróbál a műemlékké nyilvánítással még egy kis időt nyerni az épület számára. Ezek életmentő kísérletek, de sajnos nem adnak végleges megoldást. A műemlékké való nyilvánítás még a felújítást sem oldja meg, nemhogy biztosítani tudná az épület fenntarthatóságát.

Ez a blog -amely az NKA támogatásával jöhetett létre-  a téma iránt elkötelezett szakértők és a laikusok számára szeretne egy fórumot létrehozni,  ahol megoszthatjuk egymással az eddigi tapasztalatainkaz, fotóinkat, elképzeléseinket, emlékeinket ezekről az elfeledett, de talán hamarosan újra felfedezett területekről. Egyben megnyitja annak lehetőségét, hogy a közös érdeklődésből cselekvés, összefogás alakuljon ki ipari műemlékeink védelmében, és az itt összegyűjtött anyagok megalapozhatják egy országos adatbázis kialakítását.


Varga Piroska
építész



Váczi Piroska: Az ipari épületek védelmi lehetőségei, forrás: http://archivum.epiteszforum.hu/holmi_detailed.php?mhmid=1315


 Erő Zoltán: Az ipari örökség szeretete, http://epiteszforum.hu/node/3066

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése